Лен, латински Linnum usitatissimum е стара култура која денес се одгледува низ целиот свет. Тоа е едногодишно или двегодишно тревно растенија со краток вретенест корен.
Растението има исправено мазно стебло, високо од 50 до 70 см и со наизменично густо распоредени тесни и ланцетни лисја. Цветовите се сини, понекогаш бели со прашници и модри толчници. Плодот е долг од 6 до 8 мм, кружен со 8-10 семиња. Семето е мазно, зарамнето, долгнавесто, со сјајна и светло-кафеава боја. Семето е без мирис и има мукозен вкус.
Хранлив и квалитетен додаток на храна
За лекот се зема добро исушено ленено семе, кое зрее во септември. Се користат цели или мелени семиња. Мелените семиња се расипуваат многу брзо, затоа е добро да ги мелете пред употреба. Семето се меле и се добива ленено масло. Во горниот слој на лушпата содржи слуз (3-6%). Семето од лен содржи лигнини, и многу студии докажале дека лигнините можат да имаат влијание во контролата на ендометриозата и најверојатно ракот на дојката.
Ладно цедено масло се користи како хранлив и квалитетен додаток на оброците. Маслото од ленено семе е најконцентрираниот природен извор на есенцијална омега-3 масна киселина, алфа-линоленска киселина (ALK), која честопати недостасува во храна. Додатоците во исхраната со ленено масло или алфа-линоленска киселина имаат позитивно влијание врз нивото на холестерол и можат да придонесат за третман на други кардиоваскуларни заболувања.
Чај од ленено семе
Истурете 2-3 лажици семе во чаша врела вода и оставете го 10-15 минути. Пијте го препаратот наутро и навечер.
Облоги
Натопете мелени или истолчени семиња во вода за да направите паста. Размачкајте ја пастата на парче газа или тенка крпа и свиткајте ги рабовите. Нанесете малку масло на кожата за да не се залепи облогата. По нанесувањето на облогата, покријте го со нешто водоотпорно (кеса) и ставете шише со топла вода одозгора за да ја задржите топлината.
zemjodelie.mk