Се ближи Велигден, најсреќниот христијански празник. Традиционален обичај е да се бојадисуваат велигденски јајца. И покрај бројните техники, научете како да обоите јајца на сосема природен начин и да имате најубава трпеза.
Јајцата се обоени во различни бои за Велигден, а првите велигденски јајца, според традицијата, се обоени во црвена боја, што симболизира радост и преродба. Дознајте подолу како да вапцате јајца на сосема природен начин, без да користите вештачки бои.
Црвена боја
Сварете лушпи од кромид заедно со јајцата, а може да пробате и со чај од шипка. Исто така, за да ја добиете црвената боја, можете да додадете 3 супени лажици зачин од црвена пиперка при готвењето. Во водата може да готвите малини или цвекло. За да ја направите бојата подобра, додадете јаболков оцет во водата.
Жолта
За да добиете жолти велигденски јајца, во водата варете: кора од морков, кора од целер, кора од лимон или портокал. Можете да направите чај од камилица или зелен чај со истурање на 4 чаши чај и една лажица оцет во една чаша топла вода и оставајќи ја да стои околу десет минути. Покрај тоа, можете да измешате две лажици ѓумбир во прав со една чаша зовриена вода. Кога сè повторно ќе зоврие и водата испари доволно, додадете уште две лажици оцет на остатокот од течноста.
Виолетова
Исцедете една чаша црвен сок од грејпфрут и додадете една лажица оцет. За виолетова, користете виолетови цвеќиња (додадете неколку виолетови цвеќиња во врела вода, варете петнаесет минути, а потоа додадете ги јајцата), чај од хибискус (истурете 4 чаши чај и 1 лажица оцет во чаша топла вода и оставете го да остане за десет минути). Потоа црвено вино, виолетова зелка (500 грама од оваа зелка, околу 1 литар вода и 2 лажици оцет).
Зелена
Гответе листови од спанаќ заедно со јајцата за да ги обоите во зелена боја
Сина
Исечете една четвртина црвена зелка во ленти и ставете четири чаши зовриена вода и варете. Додадете две лажички вински оцет на оваа „супа“. Кога зелката ќе ја испушти целата боја, извадете ја смесата од шпоретот и оставете да се излади на собна температура. За сината боја, сè уште можете да користите боровинки и сок од црвено грозје.
Тиркизна и портокалова
За овие прекрасни бои ви требаат шест главици жолт кромид (за тиркизна) и шест глави црвен кромид (за портокалова). Излупете кромид и варете го секој во вода (две чаши вода). Кога смесата ќе зоврие, оставете ја да врие уште 15 минути. Процедете и додадете три лажици оцет во секоја од смесите.
Кафеава
Користете јако кафе, лушпи од ореви, црн чај, инстант кафе во вреќички и слично.
Кога правите природни бои со готвење, пробајте да ја контролирате количината на течност што е можно повеќе, за бојата да стане „погуста“, односно посилна по интензитет. Исто така, сè што природно има светла боја или пигмент е погодно за готвење во вода со подоцнежно додавање на оцет, затоа слободно експериментирајте со овие рецепти.
Во зависност од тоа како ќе ги обоите јајцата, можете да ги готвите заедно со она што ќе им даде боја. Друг начин е да ја подготвите бојата во помало количество, но со поголема густина, а потоа да ги обоите јајцата со четка.
Јајцата што ќе ги насликате со природни сокови или бои нема да бидат многу интензивни бои како оние добиени со хемиско боење, но тие ќе бидат стопроцентни природни и разнобојни за да ви го разубават Велигден.
zemjodelie.mk