Медовината или меденото вино, како што е веќе познато, е пијалок што старите Словени со задоволство го конзумирале. Оттука и производството на овој познат пијалок. Научете како да го направите овој вкусен еликсир во животот и уживајте во него во текот на целата есен, но и во зима. Но, бидете внимателни…
На почетокот, медот се користел исклучиво за храна, а подоцна почнал да се меша со разни адитиви како пијалоци и билки. Така е направена медовината. Производството на овој познат пијалолок започна кога се појавила голема количина мед.
Античките Грци го правеле овој пијалок многу пред да го откријат поимот „вино“ и медовината се сметала за пијалок на боговите, кој е потребен и во богатството и во сиромаштијата.
Со појавата на некои други пијалоци, правењето медовина полека паѓа во заборав, за по многу години да ја врати својата важност. Во денешно време, медовината станува популарна повторно и се повеќе се бара на пазарот.
Денес, медовината е многу баран пијалок поради специфичните карактеристики.
Состојки за подготовка на медовина
Постојат неколку начини на производство на медовина и главната разлика во начинот на производство е: избор на мед и разновидност на додадени споредни состојки за време на производството. Процесот на правење медовина е многу сличен на производството на други вина.
Следниве состојки се потребни за правење медовина: медот како основна суровина, вода и квасец.
Мед
Медот како основна суровина е најважен во производството на Медовина, бидејќи од квалитетот на пијалокот зависи и од видот и квалитетот на медот, сито како што виното ќе зависи од видот на грозјето.
Квасец
Додавањето квасец е оправдано со оглед дека медот не содржи никаков квасец во својот состав (за разлика од грозјето кое веќе има одреден процент), затоа е потребно да се додаде за да се поттикне ферментација.
Вода
Се додава вода со цел да се разреди медот. За време на производството треба да се додаде дестилирана вода. Сепак, можете да користите и зовриена вода. Врела вода е неопходна за да се отстрани хлорот, кој за време на ферментацијата создава хлорифехол, кој има пластичен вкус.
Како што веќе споменавме, прво е потребно да се избере типот на мед. За правење медовина, најдобро е да користите ливадски мед и заради неговиот состав и заради неговата карактеристична потемна боја. Вообичаено е да се користи мед со потемна боја.
Процесот на подготовка на вино од мед
Прво, измерете 28-30 кг нектаров мед и промешајте го во 100 литри зовриена вода. Измешајте добро за да ја направите масата течна. Ова е таканаречен основен раствор. Материјалниот раствор потоа се вари или растворот се стерилизира. Додека растворот се готви, пената што се создава мора да се отстрани од површината.
По готвењето, отстранете ја целата површинска пена и оставете растворот да се излади до 20 степени. На овој изладен раствор се додаваат 60 грама калиметабисулфит и 10 грама танин. По ова, потребно е да се додаде избран квасец, кој има улога да предизвика ферментација.
Вака подготвената смеса се остава во просторијата за ферментација. Просторијата, како и садовите, мора да бидат целосно чисти и хемиски исправни. Садот мора да биде покриен со крпа. Вриењето се одвива на температура од 18 -20 степени целзиусови.
Како и со секоја ферментација, прво ќе се изврши брза ферментација. По завршувањето на турбулентната ферментација, растворот се истура во други садови во кои продолжува тивката ферментација. Кога ќе заврши и тивката ферментација ќе се прелива уште еднаш, сега медовината останува да зрее неколку месеци.
Медовината добиена со оваа постапка се чува во сува и ладна просторија. Медот или медното вино во исто време е пијалок, храна и лек. За време на испитувањето, откриени се параметрите дека медовината содржи: 13% алкохол, 5% екстракт, 0,17% минерални соли.
Треба да се нагласи дека медовината не е вештачки пијалок бидејќи се добива со ферментација на природен мед, па затоа поради се што наведовме, тој е многу баран пијалок. Медовината има пријатен вкус и изразена арома што доаѓа од типот на мед што се користел.
Лековити својства на овој познат пијалок
Моќта на медовина, за разлика од другите пијалоци, по конзумирање (се подразбира во одредени количини), нема главоболки или други негативни симптоми. Содржи голема количина витамини од групата Б и аминокиселини кои го стимулираат развојот на протеини кои позитивно влијаат на издржливоста и релаксацијата на организмот.
Се нарекува и „еликсир на животот“ заради неговиот состав и многу позитивниот ефект врз организмот. Овој многу вреден пијалок делува стимулирајќи го апетитот, зајакнувајќи го организмот и забавувајќи го стареењето.
Забелешка: Иако медовината е исклучително корисен пијалок, тој треба да се користи во ограничени количини со образложение дека содржи 13% алкохол.
zemjodelie.mk