• Маркетинг
  • Импресум
  • Контакт
вторник, јуни 10, 2025
No Result
View All Result
Абер дојде
  • Приказни од селото
  • Природно богатство
  • Културно наследство
  • Селски туризам
  • Успешни приказни
  • Интервју
  • Останато
  • Приказни од селото
  • Природно богатство
  • Културно наследство
  • Селски туризам
  • Успешни приказни
  • Интервју
  • Останато
No Result
View All Result
Абер дојде
No Result
View All Result
Дома Приказни од селото

Mедовина – познат пијалок на старите словени

март 24, 2021
Mедовина – познат пијалок на старите словени

Медовината или меденото вино, како што е веќе познато, е пијалок што старите Словени со задоволство го конзумирале. Оттука и производството на овој познат пијалок. Научете како да го направите овој вкусен еликсир во животот и уживајте во него во текот на целата есен, но и во зима. Но, бидете внимателни…

На почетокот, медот се користел исклучиво за храна, а подоцна почнал да се меша со разни адитиви како пијалоци и билки. Така е направена медовината. Производството на овој познат пијалолок започна кога се појавила голема количина мед.

Античките Грци го правеле овој пијалок многу пред да го откријат поимот „вино“ и медовината се сметала за пијалок на боговите, кој е потребен и во богатството и во сиромаштијата.

Со појавата на некои други пијалоци, правењето медовина полека паѓа во заборав, за по многу години да ја врати својата важност. Во денешно време, медовината станува популарна повторно и се повеќе се бара на пазарот.

Денес, медовината е многу баран пијалок поради специфичните карактеристики.

Состојки за подготовка на медовина

Постојат неколку начини на производство на медовина и главната разлика во начинот на производство е: избор на мед и разновидност на додадени споредни состојки за време на производството. Процесот на правење медовина е многу сличен на производството на други вина.

Следниве состојки се потребни за правење медовина: медот како основна суровина, вода и квасец.

Мед

Медот како основна суровина е најважен во производството на Медовина, бидејќи од квалитетот на пијалокот зависи и од видот и квалитетот на медот, сито како што виното ќе зависи од видот на грозјето.

Квасец

Додавањето квасец е оправдано со оглед дека медот не содржи никаков квасец во својот состав (за разлика од грозјето кое веќе има одреден процент), затоа е потребно да се додаде за да се поттикне ферментација.

Вода

Се додава вода со цел да се разреди медот. За време на производството треба да се додаде дестилирана вода. Сепак, можете да користите и зовриена вода. Врела вода е неопходна за да се отстрани хлорот, кој за време на ферментацијата создава хлорифехол, кој има пластичен вкус.

Како што веќе споменавме, прво е потребно да се избере типот на мед. За правење медовина, најдобро е да користите ливадски мед и заради неговиот состав и заради неговата карактеристична потемна боја. Вообичаено е да се користи мед со потемна боја.

Процесот на подготовка на вино од мед

Прво, измерете 28-30 кг нектаров мед и промешајте го во 100 литри зовриена вода. Измешајте добро за да ја направите масата течна. Ова е таканаречен основен раствор. Материјалниот раствор потоа се вари или растворот се стерилизира. Додека растворот се готви, пената што се создава мора да се отстрани од површината.

По готвењето, отстранете ја целата површинска пена и оставете растворот да се излади до 20 степени. На овој изладен раствор се додаваат 60 грама калиметабисулфит и 10 грама танин. По ова, потребно е да се додаде избран квасец, кој има улога да предизвика ферментација.

Вака подготвената смеса се остава во просторијата за ферментација. Просторијата, како и садовите, мора да бидат целосно чисти и хемиски исправни. Садот мора да биде покриен со крпа. Вриењето се одвива на температура од 18 -20 степени целзиусови.

Како и со секоја ферментација, прво ќе се изврши брза ферментација. По завршувањето на турбулентната ферментација, растворот се истура во други садови во кои продолжува тивката ферментација. Кога ќе заврши и тивката ферментација ќе се прелива уште еднаш, сега медовината останува да зрее неколку месеци.

Медовината добиена со оваа постапка се чува во сува и ладна просторија. Медот или медното вино во исто време е пијалок, храна и лек. За време на испитувањето, откриени се параметрите дека медовината содржи: 13% алкохол, 5% екстракт, 0,17% минерални соли.

Треба да се нагласи дека медовината не е вештачки пијалок бидејќи се добива со ферментација на природен мед, па затоа поради се што наведовме, тој е многу баран пијалок. Медовината има пријатен вкус и изразена арома што доаѓа од типот на мед што се користел.

Лековити својства на овој познат пијалок

Моќта на медовина, за разлика од другите пијалоци, по конзумирање (се подразбира во одредени количини), нема главоболки или други негативни симптоми. Содржи голема количина витамини од групата Б и аминокиселини кои го стимулираат развојот на протеини кои позитивно влијаат на издржливоста и релаксацијата на организмот.

Се нарекува и „еликсир на животот“ заради неговиот состав и многу позитивниот ефект врз организмот. Овој многу вреден пијалок делува стимулирајќи го апетитот, зајакнувајќи го организмот и забавувајќи го стареењето.

Забелешка: Иако медовината е исклучително корисен пијалок, тој треба да се користи во ограничени количини со образложение дека содржи 13% алкохол.

zemjodelie.mk

ShareTweetPin

Слични Posts

Акција „Овошно дрвце за пластични шишиња“ во општина Босилово
Приказни од селото

Акција „Овошно дрвце за пластични шишиња“ во општина Босилово

април 6, 2023
Ирена неуморно создава нови вкусови од локалното овошје и билки кои ги нуди регионот на Беровo
Приказни од селото

Ирена неуморно создава нови вкусови од локалното овошје и билки кои ги нуди регионот на Беровo

декември 14, 2022
Даниела Крстевска изработува сапуни со користење на природни состојки – бренд МОЈОТ САПУН
Приказни од селото

Даниела Крстевска изработува сапуни со користење на природни состојки – бренд МОЈОТ САПУН

ноември 30, 2022
Предновогодишни собиранки на планината Кожуф – нов животен стил
Приказни од селото

Предновогодишни собиранки на планината Кожуф – нов животен стил

декември 27, 2021
Царска есенската идила и живописна природа – село Ореше
Приказни од селото

Царска есенската идила и живописна природа – село Ореше

декември 22, 2021
„Селото на најучени луѓе“ – Владимирово
Приказни од селото

„Селото на најучени луѓе“ – Владимирово

октомври 21, 2021

Прочитајте

Вилата со најромантичен поглед кон Беровско eзеро

Вилата со најромантичен поглед кон Беровско eзеро

март 11, 2021
ОДРЖЛИВО ПРОИЗВОДСТВО НА ОРИЗ – ПРИДОБИВКИ И ЗА ФАРМЕРОТ И ЗА ПРИРОДАТА

ОДРЖЛИВО ПРОИЗВОДСТВО НА ОРИЗ – ПРИДОБИВКИ И ЗА ФАРМЕРОТ И ЗА ПРИРОДАТА

март 2, 2021
Што е вински туризам?

Што е вински туризам?

април 23, 2021

Популарно

  • Коњско опавче – билка која е вистински дар од природата, помага во лекување на бубрези, цисти, зглобови и бели дробови

    Коњско опавче – билка која е вистински дар од природата, помага во лекување на бубрези, цисти, зглобови и бели дробови

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • „Рај“ ткаен од четири генерации – дворчето на Трајчо Митров

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Бозелот помага во лекување на ракот, но ја лечи и кашлицата: еве како се приготвува чајот, сокот и лековитиот мед

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • „Селото на најучени луѓе“ – Владимирово

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Радожда – село што се допира до државната гранична линија и брегот на Охридското Езеро

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Приказни од селото
  • Природно богатство
  • Културно наследство
  • Селски туризам
  • Успешни приказни
  • Интервју
  • Останато

Developed &Hosted by IGAL Group.

No Result
View All Result
  • ДОМА
  • КАТЕГОРИИ
    • Приказни од селото
    • Природно богатство
    • Културно наследство
    • Селски туризам
    • Интервју
    • Успешни приказни
    • Останато
  • КОНТАКТ

Developed &Hosted by IGAL Group.