Макот е присутен во скоро сите кујни во светот, но многумина не размислуваат за неговите лековити својства. Долго време, тоа беше симбол на сон и смрт, поради опиумот што е извлечен од него и неговата црвена боја. Најстарите записи за неговата употреба доаѓаат од Месопотамија, каде што се користел за медицински цели, но и како „растение на радоста“.
Народните исцелители го препорачуваат за мускулна релаксација, за болка, за искашлување и грчеви во стомакот. Упатените тврдат дека постои вистинска разлика помеѓу антиоксидансите кои го штитат организмот од воспаленија и малигни заболувања.
Макот е многу богато со незаситени масни киселини. Се наоѓа во клеточните мембрани на растенијата и учествува во нивната изградба и ја стимулира ресорпцијата и транспортот на витамини А, Д, Е и К, растворливи во масти.
Омега 6 масните киселини можат да го забават развојот на мултиплекс склероза, да го заштитат циркулаторниот систем, да го регулираат крвниот притисок и згрутчување на крвта. Ефикасен е и во лекување на кожни болести.
Олеинската киселина не е од суштинско значење, туку е монозаситена од групата омега 9, а телото може делумно да ја синтетизира. Истражувањата откриле дека спречува развој на рак. Исто така го штити крвниот систем од оштетување.
Афионот исто така содржи омега 3 масни киселини кои го зголемуваат имунитетот и го штитат организмот од болести. Јаглехидратите од ова растение обезбедуваат енергија.
Останати корисни својства на Макот
Ситното зрно содржи многу минерали, особено јод, манган, магнезиум, цинк, калиум и бакар. Магнезиумот учествува во создавањето на моќниот антиоксиданс супероксид дисмутаза. Бакарот го регулира производството на црвени крвни клетки, цинкот ги хармонизира ензимите одговорни за создавање и подвижност на сперматозоидите. Калиумот е многу важен за контрола на работата на срцето и спречување на васкуларни заболувања.
Макот исто така содржи витамини од групата Б, оксална киселина и аморфни алкалоиди. Покрај ензимите, тие влијаат и на подобро функционирање на органите за варење. Минералите и витамините ја олеснуваат раздразливоста и стресот и поттикнуваат добро расположение.
Од семе од афион се произведува одлично масло кое е добра замена за маслиновото. Ова е масло за јадење и се добива со ладно цедење на сурови семиња. Афионот што се продава во прехрамбени продавници, не содржи алкалоиди (тие создаваат зависност), бидејќи семето се суши, па затоа слабо влијаат на нервниот систем.
Афион со банана и суво грозје
Сомелете 100 гр афион, по можност свеж, а потоа додадете 50 гр суво грозје, лажица мед, сок од половина лимон, 400 гр тиква на коцки, една кршена банана и прстофат нане. Сите состојки добро измешајте ги и послужете ги веднаш.