• Маркетинг
  • Импресум
  • Контакт
четврток, септември 28, 2023
No Result
View All Result
Абер дојде
  • Приказни од селото
  • Природно богатство
  • Културно наследство
  • Селски туризам
  • Успешни приказни
  • Интервју
  • Останато
  • Приказни од селото
  • Природно богатство
  • Културно наследство
  • Селски туризам
  • Успешни приказни
  • Интервју
  • Останато
No Result
View All Result
Абер дојде
No Result
View All Result
Дома Приказни од селото

Се одгледуваат претежно од хоби – кикирики

април 26, 2021
Се одгледуваат претежно од хоби – кикирики

Кикиритките се нешто ново што може да расте и во нашите градини. Имено, треба да се каже дека кикиритки се култура на тропските предели. На овие простори се одгледува претежно од хоби. Вкупната површина под оваа култура во нашите краишта е толку мала што не се води посебна грижа за одгледувањето.

Време на садење кикиритки

Ако добиете кикиритки за садење, тоа ќе биде големо изненадување за вас бидејќи нашата клима одлично им одговара. Оваа култура сака плодна, длабока и лабава почва, со доволно вар и хумус, а почвата треба да се обработува уште во есен.

Се сее на пролет во време кога нема опасност од мраз и студ. Најдобро е семето да се чува во мешунки, до сеидба, на суво и воздушно место.

Сеење

Семињата се отстрануваат од мешунките пред сеидбата и се сеат на длабочина од 6-8 см. Се сее во редови распоредени 70-80 см и 8-12 см по ред (по едно растение). Кикиритките се разликуваат од другите мешунки според начинот на кој формираат плод.

По опрашувањето на цветот, толчникота расте во должина и формира т.н. гинофор, кој е вовлечен во земјата до длабочина од 8-9 см. Тука се развива плодот на т.н гинофор, кој останува над почвата, се суши и умира, па затоа треба да се нагрне малку земја околу растенијата.

Плодови

Кикиритките се вадат од растението на есен. Кикириките што ги оставаме за семе се чистат од земја и се сушат на воздух, се чуваат во мешунки на проветрено место до садење.

Останатите кикиритки се мијат од земја и лесно се сушат во рерна на ниска температура, односно се печат малку и може да се конзумираат.                                                                                                                                                                                            zemjodelie.mk

ShareTweetPin

Слични Posts

Акција „Овошно дрвце за пластични шишиња“ во општина Босилово
Приказни од селото

Акција „Овошно дрвце за пластични шишиња“ во општина Босилово

април 6, 2023
Ирена неуморно создава нови вкусови од локалното овошје и билки кои ги нуди регионот на Беровo
Приказни од селото

Ирена неуморно создава нови вкусови од локалното овошје и билки кои ги нуди регионот на Беровo

декември 14, 2022
Даниела Крстевска изработува сапуни со користење на природни состојки – бренд МОЈОТ САПУН
Приказни од селото

Даниела Крстевска изработува сапуни со користење на природни состојки – бренд МОЈОТ САПУН

ноември 30, 2022
Предновогодишни собиранки на планината Кожуф – нов животен стил
Приказни од селото

Предновогодишни собиранки на планината Кожуф – нов животен стил

декември 27, 2021
Царска есенската идила и живописна природа – село Ореше
Приказни од селото

Царска есенската идила и живописна природа – село Ореше

декември 22, 2021
„Селото на најучени луѓе“ – Владимирово
Приказни од селото

„Селото на најучени луѓе“ – Владимирово

октомври 21, 2021

Прочитајте

Mоето членство во јадрената група „Меден Исток“ ми претставуваат уште поголем мотив и инспирација за да напредувам во пчеларењето – Мирјана Ивановска

Mоето членство во јадрената група „Меден Исток“ ми претставуваат уште поголем мотив и инспирација за да напредувам во пчеларењето – Мирјана Ивановска

март 8, 2021
Требенишко Езеро – едно од двете свлечишни езера во Македонија

Требенишко Езеро – едно од двете свлечишни езера во Македонија

март 15, 2021
Скриено во пазувите на Кожув – село Ума

Скриено во пазувите на Кожув – село Ума

мај 18, 2021

Популарно

  • „Рај“ ткаен од четири генерации – дворчето на Трајчо Митров

    „Рај“ ткаен од четири генерации – дворчето на Трајчо Митров

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • „Селото на најучени луѓе“ – Владимирово

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Коњско опавче – билка која е вистински дар од природата, помага во лекување на бубрези, цисти, зглобови и бели дробови

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Радожда – село што се допира до државната гранична линија и брегот на Охридското Езеро

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Барон, македонскиот ладнокрвен коњ – љубимец во ергелата на Миле Трајковски

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Приказни од селото
  • Природно богатство
  • Културно наследство
  • Селски туризам
  • Успешни приказни
  • Интервју
  • Останато

Developed &Hosted by IGAL Group.

No Result
View All Result
  • ДОМА
  • КАТЕГОРИИ
    • Приказни од селото
    • Природно богатство
    • Културно наследство
    • Селски туризам
    • Интервју
    • Успешни приказни
    • Останато
  • КОНТАКТ

Developed &Hosted by IGAL Group.