• Маркетинг
  • Импресум
  • Контакт
недела, јули 13, 2025
No Result
View All Result
Абер дојде
  • Приказни од селото
  • Природно богатство
  • Културно наследство
  • Селски туризам
  • Успешни приказни
  • Интервју
  • Останато
  • Приказни од селото
  • Природно богатство
  • Културно наследство
  • Селски туризам
  • Успешни приказни
  • Интервју
  • Останато
No Result
View All Result
Абер дојде
No Result
View All Result
Дома Останато

Како да се направи вино од грозје – рецепт за домашно вино

март 29, 2021
Како да се направи вино од грозје – рецепт за домашно вино

За производство на квалитетно вино претходно треба да се произведе квалитетно грозје. Втор услов за производство на добро вино е добрата хигиена на садовите во кои се меле грозјето и садовите во кои се врши преточување и чување на виното. При мелењето на грозјето се отстрануваат дршките, а ширата престојува со комињето 3-4 дена, со цел во течноста да се екстрахираат повеќе боени материи и да се растворат повеќе танини.

Боените материи го даваат добриот изглед на виното (кај црните вина), а танините вршат и природна заштита на младото вино. Со понатамошно зреење се разградуваат танините и се добиваат материи кои го дооформуваат букето на старото вино.

По издвојувањето на ширата од комињето, садовите се полнат до горе, така што ќе остане малку воздушен простор помеѓу површината на течноста и капакот на садот. Потоа се додава бентонит со цел да се наталожат покрупните честици во течноста.

По 10-14 дена, колку што трае и бурната ферментација, се врши првото преточување при што се издвоjува течноста од талогот и бентонитот и повторно садовите се полнат до горе со течност за да остане малку воздушен простор помеѓу течноста и капакот на садот. Се додава винобран 10 г на 100 литри вино и се затвора садот кој треба да испушта, а не и да прима воздух. Има садови со адаптирани капаци за оваа намена така што на капакот има отвор низ кој е спроврено црево и преку него се спроведува јаглерод диоксидот што се ослободува од течноста и преку цревото кое е потопено во вода се испушта СО2.

Доколку не се изврши навремено преточување на виното, доаѓа до реакција во талогот, односно започнува разградување на белковините од наталожените честички и притоа се ослободува непријатна миризба на расипано јајце.

По 5-6 недели, колку што трае тивката ферментација, се врши второ преточување, со цел да се отстрани финиот талог од виното кое е делумно избистрено, му се додаваат избиструвачи, како што се желатин или белка од јајце. Со белката треба да се работи внимателно бидејќи ако е се уште активно виното и ослободува меурчиња, тие ќе ја задржат белката на површината од течноста и во допир со воздухот таа ќе се расипе, а со тоа ќ е го расипе и виното.

За бистрење со белка од јајце се користи една белка на 100 литри вино. По извршеното бистрење, виното се стабилизира на ниска температура, за да се уништат квасните габи во течноста, потоа се врши филтрирање и пакување во шишиња.

ShareTweetPin

Слични Posts

Останато

ПРОЕКТ ПРОГРАМА ЗА РАЗВОЈ НА ЗАЕДНИЦАТА

декември 20, 2021
Вистински мед ќе се кристализира во целата тегла, а лажниот само на дното
Останато

Вистински мед ќе се кристализира во целата тегла, а лажниот само на дното

јуни 19, 2021
Урбано мушичарење на Крива река
Останато

Урбано мушичарење на Крива река

јуни 8, 2021
Ќе се заштитуваат заштитените подрачја
Останато

Ќе се заштитуваат заштитените подрачја

јуни 2, 2021
Виното во Македонија
Културно наследство

Виното во Македонија

мај 31, 2021
Некои од најуникатните пејсажи во Македонија
Останато

Некои од најуникатните пејсажи во Македонија

мај 26, 2021

Прочитајте

Интересни факти за виното

Интересни факти за виното

април 10, 2021
Наставниците и учениците од ПОУ „Гоце Делчев“ Еднокукуќево, пример за високо развиена еколошка свест

Наставниците и учениците од ПОУ „Гоце Делчев“ Еднокукуќево, пример за високо развиена еколошка свест

мај 7, 2021
Тони Дуков: Останав без работа и се посветив на пчеларството, сега имам исплатлив и перспективен семеен бизнис

Тони Дуков: Останав без работа и се посветив на пчеларството, сега имам исплатлив и перспективен семеен бизнис

март 5, 2021

Популарно

  • Коњско опавче – билка која е вистински дар од природата, помага во лекување на бубрези, цисти, зглобови и бели дробови

    Коњско опавче – билка која е вистински дар од природата, помага во лекување на бубрези, цисти, зглобови и бели дробови

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • „Рај“ ткаен од четири генерации – дворчето на Трајчо Митров

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Бозелот помага во лекување на ракот, но ја лечи и кашлицата: еве како се приготвува чајот, сокот и лековитиот мед

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • „Селото на најучени луѓе“ – Владимирово

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Радожда – село што се допира до државната гранична линија и брегот на Охридското Езеро

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Приказни од селото
  • Природно богатство
  • Културно наследство
  • Селски туризам
  • Успешни приказни
  • Интервју
  • Останато

Developed &Hosted by IGAL Group.

No Result
View All Result
  • ДОМА
  • КАТЕГОРИИ
    • Приказни од селото
    • Природно богатство
    • Културно наследство
    • Селски туризам
    • Интервју
    • Успешни приказни
    • Останато
  • КОНТАКТ

Developed &Hosted by IGAL Group.