• Маркетинг
  • Импресум
  • Контакт
недела, април 2, 2023
No Result
View All Result
Абер дојде
  • Приказни од селото
  • Природно богатство
  • Културно наследство
  • Селски туризам
  • Успешни приказни
  • Интервју
  • Останато
  • Приказни од селото
  • Природно богатство
  • Културно наследство
  • Селски туризам
  • Успешни приказни
  • Интервју
  • Останато
No Result
View All Result
Абер дојде
No Result
View All Result
Дома Културно наследство

Виното во Македонија

мај 31, 2021
Виното во Македонија

Македонците се познати како љyбители на доброто вино. Виното зазема значаjно место на нашата Македонска Tрпеза и тоа е присутно на секоja наша слава, свадба, крштевка. Во скоро секоja наша религиозна церемониja , тоа секогаш има своja улога.

Македониja има долга традициja во производството на вино . Првите семки од грозjето се пронаjдени уште од предисториското време ( околу 4000 ПЕ) и првите знаци на култивирање на грозjето и производство на виното се пронаjдени во Источна Макаедониja, кои датираат од раните години во 2800-2200тa ПЕ.

Специфичната арома на македонското вино е резултат на деjството на комбинираната, медитеранска и континентална клима, дополнета со летните топли, сончеви денови и постудени ноќи. Подолгиот процес на зреење на грозjето ги концентрира шеќерите и киселините во грозjето, оформуваjќи богати бои и комплекс од ароми во вината.

Според Wikipedia, Република Македониа одгледува винова лоза во 3 региона:

  1. Повардарие, по долината на реката Вардар, наjмногу околу градовите Неготино и Кавадарци.Овоj регион е наjразвиен  и наjпознат регион по производство на вина , по количина и квалитет.
  2. Пчињa-Осогово – го зафаќа источниот дел од Маедониja до границата со Бугариja
  3. Пелагониja – Полог, околу Оxридското езеро – се простира на западниот дел од    Македониja, до границата со Абаниja .

Наjзастапените  лозови сорти кои се одгледуbаат на нашите подрачja се домородните сорти и, како и  винови сорти одгледувани  во Централна Европа, Балканот, и надвор од Европа.

Производството на црвените вина доминира со околу 80% во споредба со производството на белите и, во Македониja се регистрирани 80 винарии со капацитет на производство од 220 милиона литра вино годишно.

За производство на црните вина , наjмногу се користи сортата Вранец, потоа  Кратошиja, Kabarnet Sauvignon и Меrlot. Странушина Црна е домородна сорта, со чисто потекло од Макаедониja, коja придонесува за производство на висок квалитет вина, наjпопуларни на домашниот пазар. Нажалост многу малку се знае за овaа сорта надвор од Македониja.

Наjпознати сорти за производство на белите вина се Smederevka, Laski Rizling,  Žilavka, Chardonnay и Sauvignon Blank.

Наjчести прашањa кои се сретнуваат во врска со користенње и чување на вината се следните:

а. Кое вино е наjдобро?

Не постои “наjдобро” вино!

Треба да го пиете виното вие што го сакате и да го сакате виното вие што го пиете. Не дозволуваjте никоj да ви наметнува кои вина се добри, а кои не се. Доколку сакате да смените и да експериментирате со новите вина на пазарот, вистинското прашање што би требало да му го поставите на трговецот е:

-“Jaс го сакам “X” виното, што би можеле да ми понудите слично на тоа вино , во однос на вкус, квалитет и цена”?

б. Кога виното ќе го достигне своjот врв со долготраjното чyвање?

Повеќето вина се наменети за консумирање кога се произведени, поради малите количини на танис или киселини кои им овозможуваат “подолг живот”. Меѓутоа, постоjaт и такви вина кои се наменети за “стареење”. Тие вина се чуваат на подолг период , под посебни услови.  Секогаш поаѓаjте од “првото” правило- отворете го “специjaлнто” шише, кога моментот е специjaлен за за вaс лично.

Секое вино е различно, дури и секое шише е различно и зависи од повеќе вариjaбилни услови, како што се услови на чување и личниот вкус. Тоа се менува со времето, на подобро или полошо. Често пати може да се случи да заостане некое шише од ефтините вина и после неколку години, тоа е со подобар вкус од годината кога сте го купиле. Нажалост, тоа се случужа и со скапите вина, но во обратен правец. Затоа, бидете припремени на изнендување при секое отварање на ново шише вино.

в. Кои се наjпогодни услови за чување вино?

Ако сакате да задржите мешани вина во куќата за пократок период, тогаш треба да одберете темно место , со прилично константна и умерена температурa. Ако имате само неколку шишињa, на дното од креденецот е потполно погодно.

Ако имате добро и скапо вино, во помали количини и, би сакаледа го сочувате за подолг период, ставете те го ладилникот.

Доколку имате големи количини на вино ,треба да формирате  визба во вашиот подрум. Класична подрумска температура е 12-14Ц. Вината теба да се поставени во хоризонтална положба, на темно место со константна температура.

Ако сте спремни на поголема колекциja – не брзаjте со градењето на своjaта колекциja! Единствената колекциja на вино што вреди да ja имате е онаа со вина вие сто ги сакате и пиете.

За подобро да се организирате во визбата, закачете календар и почнете да обележувате кога сте ги внеле вината во своjaта визба. Почнете да ги отварате вината после година, две или три. Промените ќе бидат интересни, многу брзо ќе заклучите кои од вашите вина би ги оставиле да “стареат”, а кои ќе ги отстраните и пратите во куjната.

Оваа постапка е исто добра за селектирање на вина кои би ги чувале за посебни пригоди, на подолг период – ќе ви помогне да ги избегнете изненадувањaта кога ќе доjде денот да ги отворите.

г.  Коja е наjпогодна температура за консумирање на вино?

Доколку немате напишана, претпочитана температуре на консумирање на амбалажата на виното, добра почетна температуре за сервирање на црните и белите вина е 12-14Ц,  истата температуре како и во визбите и подрумите. Често, црвените вина се сервираат премногу топли, и белите премногу студени. Доколку сакате да ги затоплите или оладите вашите вина, наjдобро е да ги ставите на масата додека ги пиете.

д. Коja чаша е наjдобра за пиење на вино?

Поголемите чаши се подобри – даваат грациозно чуство во нашите раце и може да го “промешкате” виното со мали надополнувањa. Бараjте чисто проsирна, тенко стакло чаша, со долг  врат и благо наклонета навнатре на врвот. Изберете од поефтините чаши, да не се jaдосувате кога ке се скршат.

  ѓ. Зошто виното ми дава главоболки?

Многу луѓе веруваат дека гловоболките доаѓаат од сулфатите кои се наоѓаат во виното што го испиле. Главоболките од вино се сериозен проблем, меѓутоа и многу личен. Често пати некои луѓе страдаат од главоболки после испиено црвено вино или, одреден тип на вино. Главоболката проследена од консумациja на вино доѓа од хистамините кои се во виното и целиот комплекс на технологиjaта што се применила при производство на виното. Затоа е наjдобро, да тестирате на помали количини од различни вина при подолг период, додека не го наjдете виното кое ви се допаѓа и не ви предизвикува гловоболки при неговото консумирање.

е. Како да ja планирам количината на вино за прослава со поќеке гости ?

Повеќе, подобро.

Подобро е да имате останато после прославата, отколку да немате доволно за време на прославата. Ако земете дека половина шише се 3 чаши вино, тоа би било доволно за еден гостин. Бидеjќи не знаете коj гостин од кое вино ќе пие, треба да имате доволно од сите видови вина што планирате да ги изнесете на трпезата. Идеално би било да наjдете трговец коj ке ги прифати останатите вина назад . Ако не можете да ги вратите , сигурно е дека ќе наjдете добар начин да се “ослободите” од остатокот- како подарок на некоj од гостите при одење, чуваjте ги за да ги понесете на нечиja прослава или…..започнете ja своjaта прва колекциja на вина.

makedonskatrpeza.com

ShareTweetPin

Слични Posts

Останато

ПРОЕКТ ПРОГРАМА ЗА РАЗВОЈ НА ЗАЕДНИЦАТА

декември 20, 2021
Вистински мед ќе се кристализира во целата тегла, а лажниот само на дното
Останато

Вистински мед ќе се кристализира во целата тегла, а лажниот само на дното

јуни 19, 2021
Урбано мушичарење на Крива река
Останато

Урбано мушичарење на Крива река

јуни 8, 2021
На денешниот празник водите на овој извор во Македонија се сметаат за нajлековити
Културно наследство

На денешниот празник водите на овој извор во Македонија се сметаат за нajлековити

јуни 3, 2021
Ќе се заштитуваат заштитените подрачја
Останато

Ќе се заштитуваат заштитените подрачја

јуни 2, 2021
Некои од најуникатните пејсажи во Македонија
Останато

Некои од најуникатните пејсажи во Македонија

мај 26, 2021

Прочитајте

Во Македонија птиците се најзастапена група на р’бетници  со околу 330 видови птици

Во Македонија птиците се најзастапена група на р’бетници со околу 330 видови птици

март 12, 2021
Необична идеја – Од автобус направила стакленик

Необична идеја – Од автобус направила стакленик

април 16, 2021
Барон, македонскиот ладнокрвен коњ – љубимец во ергелата на Миле Трајковски

Барон, македонскиот ладнокрвен коњ – љубимец во ергелата на Миле Трајковски

март 9, 2021

Популарно

  • „Рај“ ткаен од четири генерации – дворчето на Трајчо Митров

    „Рај“ ткаен од четири генерации – дворчето на Трајчо Митров

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • „Селото на најучени луѓе“ – Владимирово

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Радожда – село што се допира до државната гранична линија и брегот на Охридското Езеро

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Барон, македонскиот ладнокрвен коњ – љубимец во ергелата на Миле Трајковски

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Од корењата на столетните стебла на чинарите (јавори) истекуваат 40 литри вода во секунда – Мокрински извори

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Приказни од селото
  • Природно богатство
  • Културно наследство
  • Селски туризам
  • Успешни приказни
  • Интервју
  • Останато

Developed &Hosted by IGAL Group.

No Result
View All Result
  • ДОМА
  • КАТЕГОРИИ
    • Приказни од селото
    • Природно богатство
    • Културно наследство
    • Селски туризам
    • Интервју
    • Успешни приказни
    • Останато
  • КОНТАКТ

Developed &Hosted by IGAL Group.